ベトナム風豆腐のサラダ
15/06/2011
Vietnamese Tofu Salad
ガーリックとネギを揚げたオイルで作るドレッシングが美味しいです。一応!!4人分としていますが、多分1人2人で食べられてしまうと思います。料理教室でも好評だったサラダ、お好きな野菜をシャキッと冷たくししてどうぞ。
Serves 4
- 1 tofu
- 50g water cress, roughly chopped
- 1/3 cucumber, removed the seeds and cut into juliennes
- 2 sprigs of celery, cut into juliennes
- fresh coriander, roughly chopped
- fresh mint, roughly chopped
- 10g ginger
- red chillies, deseeded and sliced
<for dressing> - 4 tbsp sunflower oil
- 2 cloves of garlic, sliced
- 3 sprigs of spring onion, cut into diagonally
- 1/2 lime, freshly squeesed
- 1 tbsp fish sauce
- 1~1.5 tsp caster sugar
- Heat the oil in a small frying pan over a low heat. Fry the garlic for about 5 minutes or until slightly golden. Drain the garlic on the kitchen pepper.
- Fry the spring onion in a same pan. Fry them about another 5 minutes or until slightly golden. Drain the garlic on the kitchen pepper.
- Mix well the all ingredients for dressing in a small bowl
- Soak the vegetables in cold water and drain well. Keep in the fridge until just before serving.
- Cut the tofu into large chunks. Place the vegetables and tofu on the plate. Serve with dressing and the chillies for a kick.
4人分
- 豆腐: tofu—1丁
- クレソン: water cress—50g
- きゅうり: cucumber—1/3本
- セロリ: celery—2本
- フレッシュコリアンダー: fresh coriander—適宜
- フレッシュミント: fresh mint—適宜
- しょうが: ginger—10g
- レッドチリ: red chillies—お好みで適宜
<ドレッシング> - サラダオイル: sunflower oil—大さじ4
- ガーリック: garlic—2片
- ネギ: spring onion—3本
- ライム: lime—1/2個
- ナムプラー: fish sauce—大さじ1
- カスターシュガー: caster sugar—小さじ1~1.5
- ガーリックはスライス、ねぎは斜めに切っておく。フライパンにオイルを弱火で熱し、ガーリックがキツネ色になるまで揚げる
- 続いてネギも揚げるガーリックもネギも焦げやすいので、注意して下さい
- ガーリックとネギはキッチンベーパーでオイルをよく切っておく
- ライムの汁を絞り、残ったオイルにドレッシングの材料を入れ、混ぜ合わせておく
- クレソン、コリアンダーやミントはざく切り、きゅうりは種の部分は取り除き、千切りにする。セロリとしょうがも千切りにする。いったん水にさらしてから水気を切り、食べる直前まで冷蔵庫で冷やしておく。豆腐とともに盛り合わせて、ドレッシング、チリを添えて下さい
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