ベトナム風豆腐のサラダ

15/06/2011

Vietnamese Tofu Salad


ガーリックとネギを揚げたオイルで作るドレッシングが美味しいです。一応!!4人分としていますが、多分1人2人で食べられてしまうと思います。料理教室でも好評だったサラダ、お好きな野菜をシャキッと冷たくししてどうぞ。

Serves 4

  • 1 tofu
  • 50g water cress, roughly chopped
  • 1/3 cucumber, removed the seeds and cut into juliennes
  • 2 sprigs of celery, cut into juliennes
  • fresh coriander, roughly chopped
  • fresh mint, roughly chopped
  • 10g ginger
  • red chillies, deseeded and sliced
    <for dressing>
  • 4 tbsp sunflower oil
  • 2 cloves of garlic, sliced
  • 3 sprigs of spring onion, cut into diagonally
  • 1/2 lime, freshly squeesed
  • 1 tbsp fish sauce
  • 1~1.5 tsp caster sugar
  1. Heat the oil in a small frying pan over a low heat. Fry the garlic for about 5 minutes or until slightly golden. Drain the garlic on the kitchen pepper.
  2. Fry the spring onion in a same pan. Fry them about another 5 minutes or until slightly golden. Drain the garlic on the kitchen pepper.
  3. Mix well the all ingredients for dressing in a small bowl
  4. Soak the vegetables in cold water and drain well. Keep in the fridge until just before serving.
  5. Cut the tofu into large chunks. Place the vegetables and tofu on the plate. Serve with dressing and the chillies for a kick.

4人分

  • 豆腐: tofu—1丁
  • クレソン: water cress—50g
  • きゅうり: cucumber—1/3本
  • セロリ: celery—2本
  • フレッシュコリアンダー: fresh coriander—適宜
  • フレッシュミント: fresh mint—適宜
  • しょうが: ginger—10g
  • レッドチリ: red chillies—お好みで適宜
    <ドレッシング>
  • サラダオイル: sunflower oil—大さじ4
  • ガーリック: garlic—2片
  • ネギ: spring onion—3本
  • ライム: lime—1/2個
  • ナムプラー: fish sauce—大さじ1
  • カスターシュガー: caster sugar—小さじ1~1.5
  1. ガーリックはスライス、ねぎは斜めに切っておく。フライパンにオイルを弱火で熱し、ガーリックがキツネ色になるまで揚げる
  2. 続いてネギも揚げるガーリックもネギも焦げやすいので、注意して下さい
  3. ガーリックとネギはキッチンベーパーでオイルをよく切っておく
  4. ライムの汁を絞り、残ったオイルにドレッシングの材料を入れ、混ぜ合わせておく
  5. クレソン、コリアンダーやミントはざく切り、きゅうりは種の部分は取り除き、千切りにする。セロリとしょうがも千切りにする。いったん水にさらしてから水気を切り、食べる直前まで冷蔵庫で冷やしておく。豆腐とともに盛り合わせて、ドレッシング、チリを添えて下さい

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