チキン・フォー
23/07/2011
Chicken Pho
アップしたと思っていたら、忘れてましたね(よくあるハナシ)。
手に入りやすい材料で、お家でフォー作れます。透明のあっさりしたスープが決め手。いったん茹でこぼしてから、流水で洗って下さい。余分な脂分を取る、グラグラと煮立て過ぎない、アクを取ることが透明のスープを作るコツ。鶏肉はゆで上がってから冷水に取ると、しっとり美味しくなります
Serves 4
- 2 (500g) chicken thighs, removed excess fat
- 1 medium onion, peeled and quartered
- 10g ginger, sliced
- 1 clove of garlic, crushed
- 1 tsp coriander seeds
- 1 clove
- 1.5 tbsp fish sauce
- 1 tsp sugar
- 1 tsp salt
- 200g rice noodles
- 2/3 (200g) bean sprouts
- fresh coriander, chopped roughly
- fresh mint, chopped roughly
- 4 tbsp peanuts
- 1 lime
- red chillies, sliced
- Boil the chicken in the pan with hot boiled water for about 10 minutes. Meanwhile, roast the peanuts in the small frying pan without oil.
- Discard the hot water and wash the chicken with cold running water. Remove any excess fat with your hands.
- Renew the 2,000 ml water and boil to a simmer. Add the chicken, onion, ginger, garlic, coriander and clove, cook for about 1 hour.
- Discard any scum with a ladle.
- Take the chicken out into iced water and break the meat roughly with your hands.
- Strain and heat the soup in a pan over a low heat and add the fish sauce and salt. Keep the soup hot.
- In a large bowl soak the rice noodles in hot water for about 15~20 minutes. Drain and wash with running water. Boil the hot water in the pan and warm the noodles.
- Divide the noodles into the individual bowl. Place the chicken.
- Pour the soup over the noodles and scatter with the peanuts. Serve immediately with the coriander, lime and chillies.
4人分
- 鶏もも肉: chicken thigh—2本(約500g)
- タマネギ(中): medium onion—1個
- ショウガ: ginger—10g
- ガーリック: garlic—1片
- コリアンダーシード: coriander seeds—小さじ1
- クローブ: clove—1個
- ナムプラー: fish sauce—大さじ1.5
- 砂糖: sugar*—小さじ1
- 塩: salt—小さじ1
- ライスヌードル: rice noodles—200g
- もやし: bean sprouts—200g(2/3袋)
- フレッシュコリアンダー: fresh corander—適宜
- フレッシュミント: fresh mint—適宜
- ピーナッツ: peanuts—大さじ4
- ライム: lime—1個
- レッドチリ: red chillies—適宜
- 鶏もも肉は余分な脂を包丁で取り除き、たっぷりの熱湯で約10分程度茹でる。茹でている間にピーナッツを乾煎りし、香菜をざく切り、チリを輪切りにしておく
- お湯を捨て、鶏肉を流水で洗い、皮などの余分な脂を取り除く
- お湯2リットル程を沸かし、鶏肉、4つ割にしたタマネギ、スライスしたショウガ、潰したガーリック、コリアンダー、クローブを入れて一度沸騰させる。沸々とした状態を保つ程度の弱火にして、約1時間煮込む
- 途中出たアクはこまめにすくい取る。もしくは表面にキッチンペーパーをのせ、アクを吸い取り、捨てても構わない
- ゆで上がった鶏肉は氷水に取り、身を手で割いておく
- 残ったスープをいったん漉して、ナムプラー、砂糖、塩で味付けをする。もう一度火にかけ、熱くしておく
- ライスヌードルはたっぷりの熱湯で約15〜20分戻し、ざるにあげて水洗いする。麺同士がくっ付きやすいので、箸などさばくようにする。鍋にお湯を沸かし、ヌードルを温めて丼に移す。もやしもさっと火を通しヌードル、鶏肉と共に丼に盛る
- 熱いスープを注ぎ、上に好みでピーナッツをのせる。香菜とくし型に切ったライム、チリを別皿に取り、食べる直前に好みでのせていただくと良い
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