チキン・フォー

23/07/2011

Chicken Pho

アップしたと思っていたら、忘れてましたね(よくあるハナシ)

手に入りやすい材料で、お家でフォー作れます。透明のあっさりしたスープが決め手。いったん茹でこぼしてから、流水で洗って下さい。余分な脂分を取る、グラグラと煮立て過ぎない、アクを取ることが透明のスープを作るコツ。鶏肉はゆで上がってから冷水に取ると、しっとり美味しくなります

Serves 4

  • 2 (500g) chicken thighs, removed excess fat
  • 1 medium onion, peeled and quartered
  • 10g ginger, sliced
  • 1 clove of garlic, crushed
  • 1 tsp coriander seeds
  • 1 clove
  • 1.5 tbsp fish sauce
  • 1 tsp sugar
  • 1 tsp salt
  • 200g rice noodles
  • 2/3 (200g) bean sprouts
  • fresh coriander, chopped roughly
  • fresh mint, chopped roughly
  • 4 tbsp peanuts
  • 1 lime
  • red chillies, sliced
  1. Boil the chicken in the pan with hot boiled water for about 10 minutes. Meanwhile, roast the peanuts in the small frying pan without oil.
  2. Discard the hot water and wash the chicken with cold running water. Remove any excess fat with your hands.
  3. Renew the 2,000 ml water and boil to a simmer. Add the chicken, onion, ginger, garlic, coriander and clove, cook for about 1 hour.
  4. Discard any scum with a ladle.
  5. Take the chicken out into iced water and break the meat roughly with your hands.
  6. Strain and heat the soup in a pan over a low heat and add the fish sauce and salt. Keep the soup hot.
  7. In a large bowl soak the rice noodles in hot water for about 15~20 minutes. Drain and wash with running water. Boil the hot water in the pan and warm the noodles.
  8. Divide the noodles into the individual bowl. Place the chicken.
  9. Pour the soup over the noodles and scatter with the peanuts. Serve immediately with the coriander, lime and chillies.

4人分

  • 鶏もも肉: chicken thigh—2本(約500g)
  • タマネギ(中): medium onion—1個
  • ショウガ: ginger—10g
  • ガーリック: garlic—1片
  • コリアンダーシード: coriander seeds—小さじ1
  • クローブ: clove—1個
  • ナムプラー: fish sauce—大さじ1.5
  • 砂糖: sugar*—小さじ1
  • 塩: salt—小さじ1
  • ライスヌードル: rice noodles—200g
  • もやし: bean sprouts—200g(2/3袋)
  • フレッシュコリアンダー: fresh corander—適宜
  • フレッシュミント: fresh mint—適宜
  • ピーナッツ: peanuts—大さじ4
  • ライム: lime—1個
  • レッドチリ: red chillies—適宜
  1. 鶏もも肉は余分な脂を包丁で取り除き、たっぷりの熱湯で約10分程度茹でる。茹でている間にピーナッツを乾煎りし、香菜をざく切り、チリを輪切りにしておく
  2. お湯を捨て、鶏肉を流水で洗い、皮などの余分な脂を取り除く
  3. お湯2リットル程を沸かし、鶏肉、4つ割にしたタマネギ、スライスしたショウガ、潰したガーリック、コリアンダー、クローブを入れて一度沸騰させる。沸々とした状態を保つ程度の弱火にして、約1時間煮込む
  4. 途中出たアクはこまめにすくい取る。もしくは表面にキッチンペーパーをのせ、アクを吸い取り、捨てても構わない
  5. ゆで上がった鶏肉は氷水に取り、身を手で割いておく
  6. 残ったスープをいったん漉して、ナムプラー、砂糖、塩で味付けをする。もう一度火にかけ、熱くしておく
  7. ライスヌードルはたっぷりの熱湯で約15〜20分戻し、ざるにあげて水洗いする。麺同士がくっ付きやすいので、箸などさばくようにする。鍋にお湯を沸かし、ヌードルを温めて丼に移す。もやしもさっと火を通しヌードル、鶏肉と共に丼に盛る
  8. 熱いスープを注ぎ、上に好みでピーナッツをのせる。香菜とくし型に切ったライム、チリを別皿に取り、食べる直前に好みでのせていただくと良い

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