ひよこ豆の白和え風サラダ
25/07/2011
今月の料理教室でひよこ豆を半分使います。きっと残り半分の使い道に困る事でしょう。なので、こんな簡単なレシピはどうかな、と。
ひよこ豆、ゴロゴロした食感が子供にウケが悪かったので(トマトときゅうり、セロリだけを寄って食べた)、ならば!と潰してみたら、まんまと騙されてくれました。
Serves 4
- 120g (1/2) canned chick peas, drained and rinse with running water or hot water
- 2 medium tomatoes, deseeded and cut into 1 cm cubes
- 1/4 cucumber, deseeded and cut into 1 cm cubes
- 1 celery stem, cut into 1 cm cubes
- 2 tbsp extra virgin olive oil
- 2 tsp freshly squeezed lemon juice
- 1/2 tsp kelp powder, alternatively Japanese soup stock powder can be used
- salt & ground black peppercorns
- Drain the chick peas and mush with a musher or rolling pin in a bowl.
- Dress with all ingredients in the bowl. Adjust with the salt and serve immediately.
4人分
- ひよこ豆の缶詰: canned chick peas—120g(1/2缶)
- トマト: medium tomatoes—2個
- きゅうり: cucumber—1/4本
- セロリ: celery—1本
- エクストラバージンオリーブオイル: extra virgin olive oil—大さじ2
- レモン汁: freshly squeezed lemon juice—小さじ2
- こぶ茶: kelp powder*—小さじ1/2
- 塩コショウ: salt & ground black peppercorns—少々
*なければ和風だしで代用して下さい
- ひよこ豆はざるに揚げて流水にさらすか、もしくは熱湯をかけて、臭みをとる
- 水気を切ってボールに入れ、すりこぎなどで潰す
- トマトときゅうりは種を取り除き、セロリとともに1cm程度の角切りにする
- 材料すべてをひよこ豆のボールに合わせて和えたら出来上がり
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