@Institute vol.8

17/11/2011

Today I was arranged to get inspected by the supervisor. So I decided to teach Udon Noodles with Deep-fried bean curd (KITSUNE UDON). It should be easy to demonstrate and I thought this noodles is very Japanese.

There are some interesting Japanese names of food but quite often I don’t know the reason why it’s called, such as KITSUNE UDON. KITSUNE meens foxes. Fox Noodles should be strange name for everyone. It IS SAID that foxes like sweeten deep-fried bean curd, really??? Personally I don’t believe it. And the colour of the bean curd is similar to foxes, yes I understand that. I googled about this. To teach something gives me good opportunity to learn.

To introduce unique ingredients is fun for me as I can see their reaction. When I showed steamed fish paste (Naruto), it was asked if the taste was sweet because looks like rock candy.

I finished my demonstration but no one came to see me. Never mind, I had to carry on the class. It’s second time to teach how to make Japanese soup stock. I can show casual way using soup stock powder but I want them to learn subtle flavour. In case they prefer to cook easier way, I brought soup stock powder, Dashino moto. However no one try to use instant powder. Further more one of them asked me to buy left over dried bonito shavings (Hana gatsuo).

Most of them packed the noodles in food containers as usual. They seemed to like Japanese noodles and said healthy low calorie dish. For me

Finally. . .

No one came to observe me today. The receptionist kindly phoned the supervisor and she said there was an urgent meeting then she forgot it. It’s O.K. But it is postponed to next week, ummmm.

今日は視察される予定でした。なので、選んだレシピは「きつねうどん」。作り方を見せるのが簡単だし、日本食っぽいかな、と思って。

日本食の名前、時々ヘンテコなものありますよね。なんでそう呼ばれるのか実は知らない、気付いていないヤツ。きつねうどんもそう。よくよく考えたらヘンな名前ですが、きつねが油揚げを好きだから?そうかぁ〜???甘く炊いた油揚げの色がきつねに似ているから、うん、ナットク。実は調べました。人様に何かを教えると言う事は自分の勉強にもなりまする。

日本ならではの食材をなるべく知ってもらいたいと思って、ココではちょっと高いものも持ち込んだりしているのですが、彼らの反応を見るのはちょっとした楽しみでもあります。今日はなると巻きを持ってきたのですが、「甘いの?」と聞かれました。金太郎飴みたいなのが、イギリスにもあるのですが、それと似ているから、だそう。ナルホド。

デモが終わったのですが、誰も視察に来られません。ま、いーわ、ともかくクラスを続けないといけないし。ダシの取り方を教えるのは2回目。一応だしの素で簡単にとる方法も教えているのですが、日本食のデリケートな味を最初に知ってもらうには、やっぱり「だし」が一番。そうは言っても面倒な人も居ると思って、だしの素を使っていいからねーー、と言うのですが、皆、ちゃんと「だし」取ってました。そして中には残った花かつおを売って欲しいと頼んで来られた方まで。えらいっ!

結局 . . .

今日は誰も調査に来られませんでした。受付の人に担当者に電話して聞いてもらったら、急な会議が入って、忘れちゃったとのこと。ま、いーけど、来週に延期されました。

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