いかの黄金焼き
23/12/2011
Grilled Squid for A New Year
松かさに似せた、さっと出来るおせちの一品。いかは出来れば、身が分厚いものの方が、切り込みがうまく入ります。固くならないように、さっとグリルで焼いて下さい
冷凍のイカの場合は湯通しを省いて構いません
Serves 6
- 200g squid
- 1 egg yolk
- 1 tsp mirin
- A pinch of salt
- Cut along one side of each squid pouch and open out flat. Score the surface into diamonds with the tip of a knife and then cut into 5cm squares.
- Mix well with egg yolk, mirin and salt.
- Boil hot water in a pan and cook the squid for a minute. Drain them.
- Place the parchment sheet on the oven tray.
- Lay the squid surface on the tray removing any excess moisture.
- Brush the yolk mixture with a kitchen brush.
- Grill them for about 5 minutes and serve.
6人分
- いか: squid—2枚(200g)
- 卵黄: egg yolk—1個
- みりん: mirin—小さじ1
- 塩: salt—ひとつまみ
- イカは包丁を斜めに格子状に細かく入れる黄身とみりん、塩をまぜあわせて、たれを作っておく
- 鍋に湯を沸かし、格子をきれいに開かせるため、さっとイカを湯通しする
- オーブントレーにパーチメントシートを敷いておく
- シートの上にイカを並べる。このとき余分な水分をキッチンペーパーなどできれいに拭き取ること、そうしないとたれが水っぽくなります
- ハケでたれをイカの表面にたっぷりと塗り、グリルで約5分、表面が乾いて火が通る程度に焼いたら出来上がり
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