大根とにんじんのなます

26/12/2011

Mooli & Carrot Salad


おせちでおなじみのなます。大根は日本食材店以外に、やや小振りですが、トルコやインド食材店でも手に入ります。紅白なますにしたかったけど、さすがに京にんじんは手に入りにくいですね。

電子レンジで簡単に出来るレシピですが、歯触りを残すために、くれぐれもかけ過ぎない様に注意して下さい

Serves 6

  • 400g Japanese / Indian radish, Mooli, peeled and julienned finely
  • 50g carrot, peeled and julienned finely
  • 2/3 tsp salt
  • 3 tbsp granulated sugar
  • 3 tbsp apple cider vinegar
  • 1 tsp Japanese soup stock
  • 1/2 tbsp sake
  • 1 tsp mirin
  1. Put the mooli and carrot in the bowl and sprinkle with salt.
  2. Cook in the microwave for about 30 sec.
  3. In a small bowl mix together the sugar, vinegar, soup stock, sake and mirin. Cook in the microwave for about 30 sec.
  4. Squeeze the mooli and carrot with hands to remove moisture. Dress with the vinegar mixture and leave in the fridge for about 1 hour to overnight. Drain and serve.


6人分

  • 大根: Japanese / Indian radish, Mooli—400g
  • にんじん: carrot—小1本(50g)
  • 塩: salt—小さじ2/3
  • グラニュー糖: granulated sugar—大さじ3
  • アップルビネガー: apple cider vinegar—大さじ3
  • だし: Japanese soup stock—大さじ1
  • 酒: sake—大さじ1/2
  • みりん: mirin—小さじ1
  1. 大根とニンジンは皮を剥き、5cm長さの千切りにする
  2. 塩を加えて混ぜ合わせ、電子レンジに約30秒(800w)かける
  3. 甘酢の材料を全てあわせて、電子レンジに約30秒(800w)かける
  4. 大根とニンジンの水気を手でぎゅっと絞り、甘酢をかけて合わせる。そのまま冷蔵庫で味を馴染ませたら、できあがり。水分を少し絞ってから、盛りつけて下さい

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