大根とにんじんのなます
26/12/2011
Mooli & Carrot Salad
おせちでおなじみのなます。大根は日本食材店以外に、やや小振りですが、トルコやインド食材店でも手に入ります。紅白なますにしたかったけど、さすがに京にんじんは手に入りにくいですね。
電子レンジで簡単に出来るレシピですが、歯触りを残すために、くれぐれもかけ過ぎない様に注意して下さい
Serves 6
- 400g Japanese / Indian radish, Mooli, peeled and julienned finely
- 50g carrot, peeled and julienned finely
- 2/3 tsp salt
- 3 tbsp granulated sugar
- 3 tbsp apple cider vinegar
- 1 tsp Japanese soup stock
- 1/2 tbsp sake
- 1 tsp mirin
- Put the mooli and carrot in the bowl and sprinkle with salt.
- Cook in the microwave for about 30 sec.
- In a small bowl mix together the sugar, vinegar, soup stock, sake and mirin. Cook in the microwave for about 30 sec.
- Squeeze the mooli and carrot with hands to remove moisture. Dress with the vinegar mixture and leave in the fridge for about 1 hour to overnight. Drain and serve.
- 大根: Japanese / Indian radish, Mooli—400g
- にんじん: carrot—小1本(50g)
- 塩: salt—小さじ2/3
- グラニュー糖: granulated sugar—大さじ3
- アップルビネガー: apple cider vinegar—大さじ3
- だし: Japanese soup stock—大さじ1
- 酒: sake—大さじ1/2
- みりん: mirin—小さじ1
- 大根とニンジンは皮を剥き、5cm長さの千切りにする
- 塩を加えて混ぜ合わせ、電子レンジに約30秒(800w)かける
- 甘酢の材料を全てあわせて、電子レンジに約30秒(800w)かける
- 大根とニンジンの水気を手でぎゅっと絞り、甘酢をかけて合わせる。そのまま冷蔵庫で味を馴染ませたら、できあがり。水分を少し絞ってから、盛りつけて下さい
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