トッコチ(串餅)
05/04/2012
Korean Rice Cake Dumpling Skewer
タマネギやケチャップが入るのに、甘いお餅。材料だけ見ると味が想像しにくいのですが、癖になる美味しさ。韓国や中国のお餅がなければ、日本のお餅にからめても構いません。
トッポキなどで知られる韓国のおやつ。串に刺した餅はトックコチ、トッコチなどと呼ばれ、甘辛いタレが特徴です。しっかり焦げ目を付けると、タレがよく絡んで香ばしさも増し、美味しく代用出来ます
serves 6
- 12 pieces of rice cake, halved
- 1 tbsp salad oil
- 6 small skewers
<sauce> - 3 tbsp ketchup
- 2 tbsp golden syrup
- 1 tbsp grated onion
- 1~2 tsp chilli bean paste
- 1 tbsp sugar
- 2 tbsp sake
- 1 tbsp soy sauce
- 2 tbsp roughly chopped roasted peanuts
- 1 tbsp roasted sesame oil
- Heat the all ingredients for sauce setting a side a little peanuts for topping over a low heat for about 3 minutes.
- Bring to hot water and boil the rice cake for about 3 minutes until they are softened. Drain them and rinse with cold water. Skewer 4 pieces of rice cake each.
- Heat the oil in the frying pan over a medium heat. Fry the skewered rice cake for 4~5 minutes each side.
- Reduce the heat and add the sauce and coat them. Serve them on the plate and sprinkle with the remaining peanuts on top. Serve immediately.
6人前
- (韓国、中国)餅: rice cake—12本
- サラダオイル: salad oil—大さじ1
- 串: small skewers—6本
<たれ> - ケチャップ: ketchup—大さじ3
- ゴールデンシロップ: golden syrup—大さじ2
- タマネギ: onion—(すりおろして)大さじ1
- コチュジャン: —小さじ1〜2
- 砂糖: sugar—大さじ1
- 酒: sake—大さじ2
- しょうゆ: soy sauce—大さじ1
- ピーナツ: roasted peanuts—(刻んで)大さじ2
- ごま油: roasted sesame oil—大さじ1
- 飾り用のピーナッツを少し残して、その他のたれの材料を小鍋に入れる
- 弱火にかけ、約3分煮詰めて、火からおろしておく
- 別の鍋にお湯を沸かし、長さを半分に切った餅を入れる。約3分程度、柔らかくなるまで茹でる水気を切り、水にとる。4本ずつ串に刺しておく
- フライパンに弱めの中火でオイルを熱し、串に刺した餅を片面4〜5分ずつ、軽く焦げ目が付くまで焼く
- 火を弱めて、たれをからめる(撥ねるので、やけどしない様に注意して下さい)。皿にとり、上から取っておいたピーナッツをかけてできあがり
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