焼きナスのお吸い物
05/04/2012
Grilled Aubergine in Japanese Consomme
イギリスの巨大ナスだって、ちゃんと焼きナスになれます。むしろ皮が分厚いので、皮は剥きやすいと思います。皮に焦げ目が付くまでしっかり焼くと、水っぽくならず、香ばしいお吸い物になりますので、是非お試し下さい。薬味はお好みで . . .こういうお吸い物のときは、ちゃんとだしを取って下さいね。
Serves 4
- 800 ml Japanese soup stock
- 2 aubergines
- 1 tbsp sake
- 1/2 tsp salt
- 1 tsp soy sauce
- grated ginger, for relish
- sliced spring onion, for relish
- Grill the aubergines for about 20 minutes turning occasionally until the skin gets almost burnt.
- Peel the skin off and remove the stalks then halve them.
- Heat the soup stock and season with sake, salt and soy sauce. Add the aubergines and warm them up.
- Divide in the bowl and serve with the ginger and spring onion if you like.
4人分
- だし: Japanese soup stock—800ml
- なす: aubergines—2本
- 酒: sake—大さじ1
- 塩: salt—小さじ1/2
- しょうゆ: soy sauce—小さじ1
- おろししょうが: grated ginger—適宜
- 刻みねぎ: spring onions—適宜
- なすを丸ごとグリルで焼く。時々ひっくり返しながら、約20分皮が焦げる程度まで、よく焼く
- 熱いうちに皮をむく。ヘタを取り、1本を2つくらいに大きく切る
- 鍋にだしを沸かし、酒、塩、しょうゆで味をつける。焼いたなすを加え、温める。器に盛り、仕上げにおろししょうがや刻みねぎなどを盛って出来上がり
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