鯖の燻製とがりの裏巻き

16/04/2012

Inside-out Roll with Smoked Mackerel and Pickled Ginger


加熱してあり、そのままでも食べられる鯖の燻製。マスタードが入ったものなど、種類もあるが、好みで選んで下さい。鯖としょうがの相性がさっぱりと良い組み合わせ。色を鮮やかにするために、とびこを使いましたが、ごまでも構いません

Serves5

  • 500g sushi rice
  • 2.5 sheets of nori seaweed
  • 50g Capelin roe (masago)
  • 2~3 leves of round lettuce, cut into 2cm stripes
  • pickled ginger, drained
  • 2~3 smoked mackerel, cut into 1cm stripes

<Roll sushi>

  1. Place the cling film on the sushi mattress. Roll under the mattress to fix.
  2. Place the halved nori rough side up on the sushi mattress. Moist your hands with vinegar and water in a small bowl and make a 100g rice ball.
  3. Hold the rice ball with your right hand, divide into 3 onto the nori pushing slightly with your left hand.
  4. Spread but not squash the rice evenly except beyond 1cm from the far edge. Moist your finger with vinegar and water bowl, if you need. Sprinkle with the Capelin roe (masago).
  5. Hold the upper edge of nori and turn upside down.
  6. Place the lettuce, ginger and mackerel in the middle, slightly on your side, of the rice. Arrange the edge of the rice and bamboo mattress on the same line.
  7. Raise the edge of all including the bamboo mattress. Roll it holding the ingredients.
  8. Cut into 6 or 8 with knife including the cling film. Every time you cut moist your knife as you can cut smoothly then remove the cling film. Serve with soy sauce and wasabi, if you want, in a small dish.

 5本(約2.5合)分

  • すし飯: sushi rice—500g
  • のり: nori seaweed—2.5枚
  • とびこ(まさご): Capelin roe (masago)—50g
  • サラダ菜: round lettuce—2~3枚
  • がり: pickled ginger—適宜
  • 鯖の燻製: smoked mackerel—2~3枚
  1. サラダ菜は2cm幅、鯖は皮を取り除き1cm幅に切る。がりの汁気は切っておく。
  2. 巻き簾にラップを広げ、上下を巻き簾の下に巻き込む。のりを半分に切ってのせる
  3. すし飯100gを手前ギリギリから奥は1cm空けて広げ、上からとびこをふりかける
  4. 裏返して、半分より手前にサラダ菜、がり、鯖の順にのせる
  5. 手前から具を持ちながらクルクルと巻き、最後に形を整える。都度包丁をきれいにして、濡らしながら、ラップごと6〜8つに切る

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One Response to “鯖の燻製とがりの裏巻き”

  1. mizue Says:

    kitchen 34 でリブログしてコメントを追加:

    売っている鯖の燻製を切って、ガリとともに巻いただけ。しょうがと鯖はやっぱり相性抜群。


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