鰻とアボカドの裏巻き

16/04/2012

Inside-out Roll with Grilled Eel and Avocado


Serves5

  • 500g sushi rice
  • 2.5 sheets of nori seaweed
  • 2~3 leves of round lettuce, cut into 2cm stripes
  • roasted sesame seeds
  • 1 avocado
  • 1/2 grilled eel
  • mayonnaise
  1. Place the cling film on the sushi mattress. Roll under the mattress to fix.
  2. Place the halved nori rough side up on the sushi mattress. Moist your hands with vinegar and water in a small bowl and make a 100g rice ball.
  3. Hold the rice ball with your right hand, divide into 3 onto the nori pushing slightly with your left hand.
  4. Spread but not squash the rice evenly except beyond 1cm from the far edge. Moist your finger with vinegar and water bowl, if you need. Sprinkle with the sesame seeds.
  5. Hold the upper edge of nori and turn upside down. Place the lettuce, eel and avocado in the middle, slightly on your side, of the rice. Add the mayonnaise on the avocado if you like. Arrange the edge of the rice and bamboo mattress on the same line.
  6. Raise the edge of all including the bamboo mattress. Roll it holding the ingredients.
    Cut into 6 or 8 with knife including the cling film. Every time you cut moist your knife as you can cut smoothly then remove the cling film. Serve with soy sauce and wasabi, if you want, in a small dish.

 5本(約2.5合)分

  • すし飯: sushi rice—500g
  • のり: nori seaweed—2.5枚
  • ごま: roasted sesame seeds—適宜
  • サラダ菜: round lettuce—2~3枚
  • アボカド: avocado—1個
  • うなぎの蒲焼き: grilled eel—1/2枚
  • マヨネーズ: mayonnaise—お好みで適宜
  1. サラダ菜は2cm幅、うなぎは1cm幅に切る。アボカドは半分にして種を取り、幅1cmに切っておく。
  2. 巻き簾にラップを広げ、上下を巻き簾の下に巻き込む。のりを半分に切ってのせる
  3. すし飯100gを手前ギリギリから奥は1cm空けて広げ、上からごまをふりかける
  4. 裏返して、半分より手前にサラダ菜、うなぎ、アボカドの順にのせる。好みでマヨネーズを少しのせる
  5. 手前から具を持ちながらクルクルと巻き、最後に形を整える。都度包丁をきれいにして、濡らしながら、ラップごと6〜8つに切る

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One Response to “鰻とアボカドの裏巻き”

  1. mizue Says:

    kitchen 34 でリブログしてコメントを追加:

    時々見かけるうなぎとアボカドの組み合わせ。なんでか美味しい、「どんな味だっけ?」と進んでしまうのです。


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