スープカレー

31/07/2012

Soup Curry


ずいぶん前に流行ったスープカレー。いろんなお野菜をさっと煮て仕上げます。ダシが良く出るように手羽を使いましたが、もも肉でも構いません。
野菜は全部揃わなくても良いですし、この他にしめじ、マッシュルーム、ズッキーニ、カリフラワーなど好きなものを加えてみて下さい。パンにもご飯にもあいます。

Serves 6

  • 6 chicken wings, divided 3 pieces and used thick and middle pieces
  • 2 medium onions, finely chopped
  • 1 medium carrot, peeled and sliced
  • 2 medium (200g) charlotte potatoes, sliced 1 cm thickness, soak in cold water and drain them
  • 100g baby corn
  • 150g oyster mushrooms
  • 100g okuras
  • 1 apple
  • 2 tomatoes, chopped
  • 30g ginger, finely chopped
  • 2 cloves of garlic, finely chopped
  • 2 tbsp + 1.5 tbsp curry powder
  • 1 tsp cumin seeds
  • 1 tsp coriander powder
  • 1 tsp garam masala
  • cayenne pepper
  • 1200ml chicken soup stock, dissolved 1 cube with 1200 ml hot water
  • 1 tbsp + 2 tbsp vegetable, corn or sunflower oil

<seasoning>

  • 1 tbsp tomato puree
  • 1/2 tbsp worcester sauce
  • 2 tsp salt
  • ground black peppercorns
  1. Season the chicken with salt and pepper and curry powder.
  2. Heat the 1 tbsp oil in the heavy based frying pan over a medium heat and saute the chicken for about 5 minutes.
  3. Pour the soup stock then turn up the heat to bring to simmer and remove the scum on the surface. Reduce the heat and add the seasoning.
  4. Meanwhile, heat the 2 tbsp oil in the frying pan over a medium heat and stir fry the onion, ginger and garlic for about 20 minutes.
  5. Reduce the heat and add the curry powder and the rest of spice except garam masala. Add them into the soup. Stir into the grated apple.
  6. Stir fry the potato in the frying pan adding 1 tbsp oil then mix into the soup.
  7. Add the carrot, mushrooms, corn and cook for about 5 minutes. Finally mix the tomatoes and okuras until they are cooked. Season with garam masala, salt and pepper to adjust them. Serve immediately with boiled rice.

6人分

  • 鶏手羽: chicken wings—6本
  • タマネギ: onions—中2個
  • ニンジン: carrot—中1本
  • ジャガイモ: charlotte potatoes—中2個(200g)
  • ヤングコーン: baby corn—100g
  • オイスターマッシュルーム: oyster mushrooms—150g
  • オクラ: okura—100g
  • リンゴ: apple—1個
  • トマト: tomatoes—2個
  • しょうが: ginger—30g
  • にんにく: garlic—2片
  • カレーパウダー: curry powder—大さじ1/2+大さじ1.5(辛さなど、好みで調節して下さい)
  • クミンシード: cumin seeds—小さじ1
  • コリアンダーパウダー: coriander powder—小さじ1
  • ガラムマサラ: garam masala–小さじ1
  • カイエンヌペッパー: cayenne pepper–少々
  • スープ: chicken soup stock—1200ml(素1個をお湯で溶かしたもの)
  • サラダオイル: vegetable, corn or sunflower oil—大さじ1+2

<調味料>

  • トマトピューレ: tomato puree—大さじ1
  • ウスターソース: worcester sauce—大さじ1/2
  • 塩: salt—小さじ2〜
  • コショウ: ground black peppercorns—少々
  1. 手羽は3つに切り(先の一番細い部分は不要)、塩コショウとカレー粉をまぶしておく。しょうがとにんにく、タマネギはみじん切りにしておく
  2. 厚手の深鍋などにサラダオイル—大さじ1を熱し、手羽を色が変わる程度まで中火で約5分炒める
  3. スープ1200mlを加えて、いったん強火にする。沸騰したらアクをすくい、火を弱めて調味料を加え、蓋をして煮込む
  4. <煮込んでいる間に>フライパンにオイル—大さじ2を中火で熱し、タマネギ、しょうが、にんにくを炒める。焦げないように時々火を弱めて下さい
  5. 約20分茶色く焦げ目が付くまで炒めたら、弱火にして、カレーパウダー、クミンシード、コリアンダーパウダー、カイエンヌペッパーを加える。手羽を煮込んでいる鍋に加える。リンゴもすりおろして加える
  6. ジャガイモを皮ごと1cm厚みに切って水にさらし、水気を切っておく。タマネギを炒めたフライパンにオイル—大さじ1を足し、ジャガイモを軽く炒め、鍋に加える
  7. 拍子切りにしたニンジン、小房に分けたマッシュルーム、ヤングコーンを鍋に加える。5分くらい煮たら、ざく切りにしたトマト、オクラも加え、塩コショウで味をととのえる。野菜が煮えたら、仕上げにガラムマサラを加えて出来上がり

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2 Responses to “スープカレー”

  1. paprica Says:

    わ〜い♪ こういうカレーレシピ、待ってて〜んてんてん♪ 嬉しいっ。家にあるスパイスで作れそう!今度のカレーの日はコレに決定〜♪

    • mizue Says:

      これ、お野菜もたんまり摂れるし、サラリとしていていいわよー。日本での流行はとっくに終わったみたいだけど、美味しけりゃいーやん!?と思てますぅ。


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