ポーチドエッグ,サーモン&オランデーズソース

03/11/2012

Poached Egg, Smoked Salmon with Hollandaise Sauce

オランダのソースを真似たフランスのソース(?)。魚介類やホワイトアスパラガスにも合うので、覚えておくと便利です。それだけ舐めてもそれほど美味しいとは思えませんが、やっぱりポーチドエッグに無くてはならないソースです。

マフィンにすると、エッグベネディクトですね。

Serves 6

  • 6 slices of baguette
  • butter
  • Dijon mustard
    <Hollandaise Sauce>
  • 1 organic egg yolk
  • 25ml water
  • 100g un-salted butter
  • salt & ground black peppercorns
  • 1/4 lemon, squeezed juice
  • 100g smoked salmon
  • a handful rocket
  • 6 organic eggs
  • white wine vinegar
  1. Heat the butter in the microwave for about 40 sec. Leave it cook and scoop the above transparent liquid about 75 ml.
  2. Place the small bowl in the bigger bowl with hot water (approx. 80℃). In a small bowl whisk the egg yolk and water for about 3~4 minutes until you get thick.
  3. Adding the butter little by little to get thick sauce. Adjust with lemon juice, salt and pepper.
  4. Boil the hot water in a pan. Keep simmering and add the vinegar. Break an egg into a small dish and slide the egg into the water. Simmer gently for 3minutes, until just set. Remove the eggs from the pan with a slotted spoon,  leave in cold water and drain on the kitchen paper. Repeat with the remaining eggs.
  5. Butter and mustard on the baguette and arrange the salmon, rocket and eggs with hollandaise sauce.

6人分

  • バゲット: baguette—6切れ
  • バター: butter—適宜
  • ディジョンマスタード: Dijon mustard—適宜
    <オランデーズソース>
  • 卵黄(有機卵): organic egg yolk—1個
  • 水: water—25ml
  • 無塩バター: un-salted butter—100g
  • 塩コショウ: salt & ground black peppercorns—少々
  • レモン汁: lemon juice—1/4個分
  • スモークサーモン: smoked salmon—100g
  • ロケット: rocket—適宜
  • 有機卵: organic eggs —6個
  • ホワイトワインビネガー: white wine vinegar—少々
  1.  バターは軽くレンジにかけて(40秒)溶かす。そのまましばらく置いた後、上澄みの黄色い透明な部分だけをすくい、澄ましバターを約75ml取っておく
  2. 卵黄と水を加えて泡立器でよく混ぜる
  3. 沸騰させた後少し冷まして80度くらいになったお湯で湯煎にし、卵黄を約3~4分、白っぽくぽってりするまで泡立てる
  4. 温かい澄ましバターを少しずつ加え、よく混ぜ合わせる(トロリとした状態になる)塩コショウ、レモンで味を整える
  5. 鍋にお湯を沸かし、プクプクとした状態を保つ。ビネガーを加え、箸でぐるぐると対流を作る。卵を小さな器などに割ってから、静かにお湯に落とし、約3分かけてポーチドエッグを作る
  6. 好みの固さになったら、水に入れる(余熱で熱が入り過ぎるの防ぐため)
  7. キッチンペーパーなどの上にとって、余分な水分を吸い取る
  8. バゲットにバター、マスタードを塗り、サーモン、ロケット、ポーチドエッグをのせる。上からオランデーズソースをかけて出来上がり

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2 Responses to “ポーチドエッグ,サーモン&オランデーズソース”

  1. asobo Says:

    おいしそう。
    目も嬉しがるうつくしい料理が大好きです。
    見た瞬間、つくってみたいって思いました。

    • mizue Says:

      黄身がトロ〜ンとした写真って、どう撮っても美味しそうに見えちゃいますよね。
      黄身をつっつく瞬間ってドキドキしますね。


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