ポーチドエッグ,サーモン&オランデーズソース
03/11/2012
Poached Egg, Smoked Salmon with Hollandaise Sauce
オランダのソースを真似たフランスのソース(?)。魚介類やホワイトアスパラガスにも合うので、覚えておくと便利です。それだけ舐めてもそれほど美味しいとは思えませんが、やっぱりポーチドエッグに無くてはならないソースです。
マフィンにすると、エッグベネディクトですね。
Serves 6
- 6 slices of baguette
- butter
- Dijon mustard
<Hollandaise Sauce> - 1 organic egg yolk
- 25ml water
- 100g un-salted butter
- salt & ground black peppercorns
- 1/4 lemon, squeezed juice
- 100g smoked salmon
- a handful rocket
- 6 organic eggs
- white wine vinegar
- Heat the butter in the microwave for about 40 sec. Leave it cook and scoop the above transparent liquid about 75 ml.
- Place the small bowl in the bigger bowl with hot water (approx. 80℃). In a small bowl whisk the egg yolk and water for about 3~4 minutes until you get thick.
- Adding the butter little by little to get thick sauce. Adjust with lemon juice, salt and pepper.
- Boil the hot water in a pan. Keep simmering and add the vinegar. Break an egg into a small dish and slide the egg into the water. Simmer gently for 3minutes, until just set. Remove the eggs from the pan with a slotted spoon, leave in cold water and drain on the kitchen paper. Repeat with the remaining eggs.
- Butter and mustard on the baguette and arrange the salmon, rocket and eggs with hollandaise sauce.
6人分
- バゲット: baguette—6切れ
- バター: butter—適宜
- ディジョンマスタード: Dijon mustard—適宜
<オランデーズソース> - 卵黄(有機卵): organic egg yolk—1個
- 水: water—25ml
- 無塩バター: un-salted butter—100g
- 塩コショウ: salt & ground black peppercorns—少々
- レモン汁: lemon juice—1/4個分
- スモークサーモン: smoked salmon—100g
- ロケット: rocket—適宜
- 有機卵: organic eggs —6個
- ホワイトワインビネガー: white wine vinegar—少々
- バターは軽くレンジにかけて(40秒)溶かす。そのまましばらく置いた後、上澄みの黄色い透明な部分だけをすくい、澄ましバターを約75ml取っておく
- 卵黄と水を加えて泡立器でよく混ぜる
- 沸騰させた後少し冷まして80度くらいになったお湯で湯煎にし、卵黄を約3~4分、白っぽくぽってりするまで泡立てる
- 温かい澄ましバターを少しずつ加え、よく混ぜ合わせる(トロリとした状態になる)塩コショウ、レモンで味を整える
- 鍋にお湯を沸かし、プクプクとした状態を保つ。ビネガーを加え、箸でぐるぐると対流を作る。卵を小さな器などに割ってから、静かにお湯に落とし、約3分かけてポーチドエッグを作る
- 好みの固さになったら、水に入れる(余熱で熱が入り過ぎるの防ぐため)
- キッチンペーパーなどの上にとって、余分な水分を吸い取る
- バゲットにバター、マスタードを塗り、サーモン、ロケット、ポーチドエッグをのせる。上からオランデーズソースをかけて出来上がり
Copyright © 2009~ mizue20. All rights reserved. 無断複写・転用を固く禁ず
↓Pleased click the button. I’m participated in the ranking about cooking recipes. Many thanks. クリックしていただけると嬉しいです。どうもありがとう
05/11/2012 at 12:40 pm
おいしそう。
目も嬉しがるうつくしい料理が大好きです。
見た瞬間、つくってみたいって思いました。
05/11/2012 at 8:38 pm
黄身がトロ〜ンとした写真って、どう撮っても美味しそうに見えちゃいますよね。
黄身をつっつく瞬間ってドキドキしますね。