クリスピーローストポーク

24/12/2012

Crispy Roast Pork

pork

明日のクリスマスディナーに作りたい人も居るかしら . . .ギリギリ間に合うか、それとも、まぁゆっくり家に居る過ごす日には相応しい料理でしょうね。

イギリスでローストポークと言えば皮をパリパリにしたバラ肉。通常はオーブンに2~3時間入れて焼き上げますが、前日か前々日に外皮を外して塩を揉み込んでおけば、1時間半程度で柔らかく、表面はパリパリになります
ポークと言えばリンゴ、アップルソース。ブラムリーアップルと言う酸味の強い品種で作りますが、肉料理をさっぱりとさせてくれるので欠かせません。たっぷりつけるといくらでもお肉が食べられるから、キケンですけど。

Serves 4~5

  • 2 x 500g pork belly
  • 2 tsp sea salt
  • 1 tsp dried sage
  • 1 tsp thyme
  • 3 carrots, peeled and cut into chunks
  • 3 red onions, peeled and cut into 8
  • 3 parsnips, peeled and cut into chunks
  • salt & ground black peppercorns
  • 2 tbsp olive oil
    <Apple sauce>
  • 2 bramley apples, peeled, cored, cut into 7~8 mm cubes and soak in salted water
  • 2~3 tbsp granulated sugar
  • 120 ml water
  • 2 tsp corn flour

* Preheat the oven to 230°C, gas mark 7.

  1. <The day before you roast>Remove excess rind but remain thin layer of surface. Score finely on surface.
  2. Season with sage, thyme and salt and pepper. Wrap with cling film and keep in the fridge for overnight.
  3. Leave at a room temperature 1~2 hours before roasting. Pat with kitchen paper to remove the moisture.
  4. In a roasting pan scatter the vegetables and lay the pork. Drizzle with oil and sprinkle with salt and pepper. Roast for about 30 minutes in the preheated oven with 230°C, gas mark 7.
  5. Meanwhile, to make apple sauce drain the apple from the salted water. Heat the apple, water and sugar. Bring to simmer and cook for about 10~15 minutes over a low heat. In a small bowl mix well with corn flour and 2 tbsp water with a spoon. Add the corn flour into the sauce to make thicken sauce.
  6. Reduce the heat to 180°C, gas mark 4. Turn upside down the vegetables and keep roasting for about 1 hour or until cooked.
  7. Take out from the oven and cover with foil for about 10 minutes. Serve with apple sauce.

cook

4~5人分

  • 豚バラ肉: pork belly—500g x 2枚
  • シーソルト: sea salt—小さじ2
  • セージ: dried sage—小さじ1
  • タイム: thyme—小さじ1
  • ニンジン: carrot—3本
  • レッドオニオン: red onion—3個
  • パースニップ: parsnip—3本
  • 塩コショウ: salt & ground black peppercorns—少々
  • オリーブオイル: olive oil—大さじ2
    <アップルソース>
  • ブラムリーアップル: bramley apple—2個
  • グラニュー糖: granulated sugar—大さじ2〜3
  • 水: water—120ml
  • コーンスターチ: corn flour—小さじ2

* 焼くまでにオーブンを230℃、ガスマーク7に温めておく

  1. ローストする前日か前々日に、外の固い皮を包丁で削ぎ落す。表面の脂部分に格子状に切れ目を入れる。塩コショウとハーブを揉み込み、ラップで包み込んで、冷蔵庫に入れてねかせておく。
  2. 翌日か翌々日、ローストする1~2時間前に豚肉を冷蔵庫から室温に出し、表面の水分をキッチンペーパーで拭き取っておく
  3. ニンジンとパースニップは皮を向き、乱切り、タマネギは8つに切っておく。ローストパンに野菜を敷き、その上に肉をのせる(野菜は30分後に加えても構いません)。上からオイルと塩コショウをし、230度に温めたオーブンで約30分焼く
  4. (焼いている間に)<アップルソース>を作る。リンゴは皮を剥き、7~8mm角に切り、塩水にいったんさらしてから水気を切っておく
  5. 鍋に水とリンゴ、砂糖を入れて火にかける。いったん沸騰させてから弱火で約10~15分煮込む。仕上げにコーンスターチを大さじ2の水で溶いて加え、とろみをつける
  6. 表面に焦げ目が付いたら、オーブンの温度を180度に下げ、野菜を上下に返して更に1時間ローストしたら、出来上がり。焼き上がったら上からアルミフォイルを被せて約10分程度置いてから切り分ける。アップルソースを添えてどうぞ

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