タイ風ビーフサラダ
07/01/2013
Thai Beef Salad
レアに焼いたビーフとフレッシュな野菜をタイ風ドレッシングで和えたサラダ。甘酸っぱく辛いドレッシングが爽やかで、ボール一杯食べらます。
タイ料理に使われる甘口しょうゆ(スーパーや中華食材店で入手可)がなければ、塩コショウ少々した肉を焼いて構いません。又は市販の焼き鳥のタレを利用しても良いでしょう。タレを付けると焦げるのですが、その焦げが美味しいのです。
Serves 4
- 300g sirloin beef
- salt & ground black peppercorns
- 1 tbsp sweet soy sauce
- salad oil
- 1 red onion, peeled
- 1/2 cucumber, cut diagonally and julienned
- 50g fresh salad
- 30g fresh coriander, chopped roughly
- 10g fresh mint, chopped roughly
<Dressing>
- 4 tbsp freshly squeezed lime juice
- 2 tbsp fish sauce
- 1~2 fresh red chillies, seeded and cut diagonally
- 4 tbsp white (rice) vinegar
- 1/2 tsp salt
- 4~5 tbsp caster sugar
- 3 tbsp water
- Season the meat with salt and pepper and sweet soy sauce. Heat the oil in the grilled pan over a medium heat. Grill the meat for about 3~4 minutes each side. Transfer the meat in the tray and cover with foil.
- Halve and slice the onion thinly and soak in a cold water. Drain them.
- Cut thinly the meat. Mix together the all ingredients for dressing and liquid from the meat.
- Put the vegetables and dress the half of dressing. Divide the salad in the plate and lay the meat. Drizzle with the rest of dressing and serve immediately.
4人分
- サーロインステーキ牛肉: sirloin beef—300g
- 塩コショウ: salt & ground black peppercorns—少々
- 甘口しょうゆ: sweet soy sauce—大さじ1
- サラダオイル: salad oil—適宜
- レッドオニオン:red onion—1個
- きゅうり: cucumber—1/2本
- サラダ:fresh salad—50g(好みのものを)
- フレッシュコリアンダー: fresh coriander—30g
- フレッシュミント: fresh mint—10g
<ドレッシング>
- ライムの絞り汁: freshly squeezed lime juice—大さじ4
- ナムプラー:fish sauce—大さじ2
- レッドチリ:fresh red chillies—1~2本
- ホワイトビネガー(米酢): white (rice) vinegar—大さじ4
- 塩: salt—小さじ1/2
- キャスターシュガー: caster sugar—大さじ4~5
- 水: water—大さじ3
- 肉に軽く塩コショウをし、しょうゆを揉み込んでおく。中火でよく熱したグリルパンにオイル少量を塗り、片面3〜4分程度ずつ焼いたら、トレーなどに移し、軽く蓋(アルミフォイルでも可)をしておく
- レッドオニオンは半分に切った後薄くスライス、水にさらしておく。さらした後ざるにあげて水気を良く切っておく。きゅうりは斜めに切った後千切りにし、コリアンダーは固い茎を取り除きざく切り、ミントも葉を刻む
- チリは種を取り除き、スライス、その他のドレッシングの材料と共に合わせておく
- ボールに野菜類を入れ、ドレッシングの半量をかけてざっと和える。器に取り分け、牛肉を薄くスライスして盛り付けたら、上から残りのドレッシングをかけて出来上がり
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