オレンジパンナコッタ
01/05/2013
Orange Panna Cotta
こってりクリーミーなパンナコッタに、爽やかなオレンジ風味のカラメルソースを添えました。口直しのデザートにぴったりです。
グランマニエはオレンジのリキュール、ブランデー(コニャック)にオレンジピールを加えて熟成させています。なければコアントローでも構いません。
Serves 6
- 1 sack (11.4g) of gelatin powder
- 3 tbsp water
- 300ml semi-skimmed milk
- 300ml single cream
- 4 tbsp granulated sugar
- 1/4 tsp vanilla extract
- 1 tbsp Grand Marnier
<syrup> - 50g granulated sugar
- 1 tbsp water
- freshly orange peel of half orange
- 4 tbsp freshly squeezed juice
- In a small bowl place 3 tbsp water and sprinkle with gelatine powder. Leave gelatine for about 5 minutes to absorb the moisture.
- In a milk pan heat the milk and granulated sugar over a low heat. When warm up the milk about 70℃, remove from the heat and dissolve with the gelatine with a a whisk. Then add the vanilla, Grand Marnier and cream.
- Divide the pudding or jelly molds remove the bubble with a spoon. Cool in the fridge for about 2~3 hours until they set.
<syrup> - Peel the orange with a lemon zester.
- Squeeze the orange to make orange juice, if you cannot have enough juice from the orange add some water.
- Heat the granulated sugar and water in a small pan over a medium heat. Shake the pan occasionally to dissolve the sugar. Cook for about 10 minutes until it becomes golden brown. Turn off the heat and quickly add the orange zest and juice. Leave it cool.
- Take the panna cotta from the each mold and pour the sauce. Serve immediately.
6人分
- 粉ゼラチン: gelatin powder—1袋(11.4g)
- 水: water—大さじ3
- 牛乳: semi-skimmed milk—300ml
- シングルクリーム: single cream—300ml
- グラニュー糖: granulated sugar—大さじ4
- バニラエクストラクト: vanilla extract—小さじ1/4
- グランマニエ: Grand Marnier—大さじ1
<シロップ> - グラニュー糖: granulated sugar—50g
- 水: water—大さじ1
- オレンジの皮:freshly orange peel—半分
- オレンジの絞り汁:freshly squeezed juice—大さじ4
- 小さなボールに水—大さじ3を入れ、その上から粉ゼラチンを振り入れるようにし、5分程度ふやかしておく
- ミルクパンに牛乳とグラニュー糖を入れ、弱火にかける。70度程度に温まったら、火からおろし、ふやかしたゼラチンを加える。バニラエクストラクトとグランマニエも加え、完全に溶けたらクリームも加える
- あら熱が取れたら、プリン型などに注ぎ分け、上に出来た泡を救い取り、冷蔵庫で冷やし固める
- <シロップを作る>
オレンジの皮をピーラーで削る。無ければオレンジの部分(白い部分は苦くなるので使わない)を、包丁で剥き、細く切って下さい。中身は絞って大さじ4分の汁をとっておく。足りなければ水を足して下さい - グラニュー糖と水を小鍋に入れて中火にかける。鍋を時々揺り動かして、砂糖を溶かしながら、沸々と煮立たせる。そのまま少し焦げ色が付くまで約10分程度火にかける
- 薄いカラメル色になって来たら、オレンジの皮とジュースを加え、煮とかす。そのまま冷ましておく
- 固まったパンナコッタを器にひっくり返し、オレンジカラメルソースをかけたら、出来上がり
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