ボルシチ

11/05/2013

 Borsch

borsch

まさか5月にボルシチを作るとは . . .それくらい寒いです。ちょっと見越して前日に作っておいたのですが、本当に寒くなってしまいました。見かけは真っ赤で一瞬ドキッとするのですが、味は食べやすい牛肉トマトシチューです。ビートルートも手に入りやすいですから、寒い日には是非作ってみて下さい。と言いつつ、もう作る機会がないことを願うばかり。早く気温20度くらいになって欲しいものです。

本来はサワークリームを加えて仕上げます。(私は入れないことが多いですけど)

Serves 4

  • 500g beef for braising steak, cut into chunks and season with salt and black pepper
  • 1 tbsp vegetable, sunflower or corn oil
  • medium 1 onion, cut into 2cm square
  • 2 stalks of celery, cut into 2cm square
  • 1/4 pointed cabbage, cut into 2cm square
  • medium 1 carrot, cut into chunks
  • 200g (3~4) new potatoes, sliced 1cm thickness, soaked in cold water and drained
  • 200g (2~3) beetroot, peeled, quartered and cut into 1cm thickness
  • 1 (400g) canned chopped tomatoes
  • 2 cloves of garlic, finely chopped
  • 1 beef soup stock cube
  • 2 bay leaves
  • 1 tsp dried oregano
  • 1 tsp salt
  • soured cream, optional
  1. Heat the oil into the heavy based pan over a medium heat. Saute the garlic until slightly golden for about 2~3 minutes.
  2. Stir fry the beef until coloured. Add the onion, celery, carrot and potatoes cook about for 5 minutes.
  3. Add the canned tomato, bay leaves, oregano, soup cube, salt and water. Simmer and mix the beetroot for about 1.5 hour with the lid or until the meat is soften.
  4. Adjust with salt and pepper. Divide into individual bowl. Serve with soured cream.

beetroot_ing

4人分

  • 煮込み用牛肉: beef for braising steak—500g
  • サラダオイル: vegetable, sunflower or corn oil—大さじ1
  • タマネギ: onion—中1個
  • セロリ: celery—2本
  • ポイントキャベツ: pointed cabbage—1/4個
  • ニンジン: carrot—中1本
  • 新じゃが: new potatoes—200g(3~4個)
  • ビートルート: beetroot—200g(2~3個)
  • トマト缶: canned chopped tomatoes—1缶(400g)
  • ガーリック: garlic—2片
  • 固形スープの素: beef soup stock cube—1個
  • ローリエ: bey leaves—2枚
  • ドライオレガノ: dried oregano—小さじ1
  • 塩: salt—小さじ1
  • サワークリーム: soured cream—お好みで
  1. 牛肉は一口大の大きさに切り塩コショウをする。タマネギとセロリ、キャベツは2cm角程度の角切りに、ニンジンは乱切り、ジャガイモは皮付きのまま1cm厚みに切って水にさらしておく。ビートルートは皮を剥き、1cm厚みのいちょう切りにする
  2. 厚手の鍋にオイルを入れ中火で熱し、みじん切りにしたガーリックを入れて数分炒める
  3. 良い香りがしてきたら、牛肉を加え色が変わる程度に炒める。タマネギ、セロリ、ニンジンと水気を切ったジャガイモを加え、更に約5分程度炒める
  4. トマト缶とハーブ類、塩、固形スープの素、水500mlを加える。一煮立ちしたら、ビートルートも加える。弱火にし、蓋をして約1時間半、肉が柔らかくなるまで煮込む
  5. 塩加減をみて器に盛り、好みでサワークリームを加えたら出来上がり

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