キヌアとオクラの和え物

22/06/2013

Quinoa & Okura with Soysauce

quinoa_okura

(いかんいかん、久しぶりのレシピでごめんです)
教室でサラダに使っているキヌア。プチプチした食感が妙に病みつきな感じ。ある時、これを数の子みたいだから、しょうゆ味にしたらどーなる!?なぁんてノリでやってみたら、ムフフ . . .

で、真面目にレシピにしたのがこちら。いやぁ〜美味しいです。これをご飯にかけてもイケました。

Serves 4

  • 125g quinoa
  • 125g (1pk) okura
  • 1.5 tbsp soysauce
  • 1 tbsp mirin
  • 1 tbsp Japanese soup stock, dissolved with 1/4 tsp Japanese soup stock powder and 1 tbsp hot water
  • 5g fine dried shaving bonito
  1. Rince the quinoa with cold water and boil for about 15 minutes.
  2. Meanwhile, mix together the soy sauce, mirin, soup stock and shaving bonito in the bowl.
  3. Drain the quinoa well then dress the soy sauce in the bowl.
  4. Boil the okura a few minutes and cut slightly diagonally into 1 cm width. Add the bowl and dress together. Serve.

ing

4人分

  • キヌア: quinoa—125g
  • オクラ: okura—125g(1パック)
  • しょうゆ: soysauce—大さじ1.5
  • みりん: mirin—大さじ1
  • だし: Japanese soup stock—大さじ1(だしの素小さじ1/4程度を大さじ1のお湯で溶いたもので構わない)
  • おかか(なるべく細かいもの): fine dried shaving bonito—5g
  1. キヌアをさっと水洗いし、たっぷりのお湯で約15分茹でる
  2. 茹でている間にボールにしょうゆとみりん、だし、おかかを混ぜておく
  3. キヌアがゆであがったら水気を良く切り、しょうゆを混ぜたボールに入れて混ぜ合わせる
  4. オクラを2、3分さっと茹でて1cm程度の厚みに切り、合わせたら出来上がり

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