ごま豆腐

23/08/2013

Sesame Tofu

sesame_tofu

日本ですら外で食べる印象のあるごま豆腐ですが、イギリスで手に入り易い材料で作れます。力は要りますが、火にかけたら、とにかく根気良く混ぜ続けて下さい。日本のくずとは種類が違うので食感が、もっと餅っぽく粘るのですが、ご勘弁を . . .

きれいに四角く切り分けたい場合は、バットなど取り出しやすい容器に入れ、火にかける長さをもう少し長くかけて下さい。水でぬらした包丁で切り分けると、くっつきにくく、扱いやすくなります

Serves 6

  • 5g dried kelp (kombu)
  • 450 ml water
  • 80g Tahini
  • 80g arrowroot powder
  • 2/3 tsp salt
  1. Soak the kelp in water for from a few hours to overnight. Heat the water and kelp in a pan over a medium heat. Remove the kelp before simmer. Stop the heat and leave it cool at a room temperature.
  2. Mix well the Tahini and arrowroot powder in a bowl. Add the kombu soup little by little and season with the salt.
  3. Put the mixture back in a pan over a medium heat stirring consistently with wooden spoon until it gets simmering.
  4. Reduce the heat to the low and keep stirring for about 15 minutes.
  5. Spoon the mixture in the moistened square mold. Cool with cold running water.
  6. When it sets scoop with the spoon or cut with the moistened knife. Serve with wasabi and soy sauce.

cook

6人分

  • 昆布: kelp—5g
  • 水: water—450ml
  • タヒニ: Tahini—80g
  • くず粉: arrowroot powder—80g(製菓材料のコーナーで売られています)
  • 塩: salt—小さじ2/3
  1. 昆布は水につけておき(一晩漬けても構わない)、中火にかける。煮立つ前に昆布を引き出し、出汁を取る。そのまま冷ましておく
  2. ボールにタヒニとくず粉を入れ、だしと塩を加えながら、よく混ぜ合わせる
  3. 鍋に戻し、中火にかける。煮立つ頃に、底の方から固まり始めるので、絶えず木べらで混ぜる
  4. 弱火にし、かき混ぜながら約15分程度に詰める。木べらの跡が残り、底が見えるような状態が目安
  5. 熱いうちに水で濡らした型に入れ、流水であら熱を取る。冷蔵庫に入れて、冷やし固める。水で濡らしたスプーンですくうか、包丁で切り分ける。好みでわさびやゆずこしょう、醤油を添えて下さい

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