パプリカ丸ごと甘辛煮

05/01/2015

Braising Pepper in Sweet Soy Sauce

blog_pepper

気が付いたら3年前のジャーニーのレシピでした。アップしていなかったのですね。年末年始の食べ過ぎを反省されている方(は、私だっ!!)も多いのでは、と思い、お野菜中心のレシピを探していたら見つかりました。手間いらずなのが嬉しいでしょ。

Serves 2

  • 2 peppers
  • 1 tbsp vegetable or sunflower oil
  • 400ml Japanese soup stock
  • 1 tbsp sugar
  • 2 tbsp mirin
  • 1 tbsp soy sauce
  • dried bonito flakes
  1. Pierce the pepper with a skewer.
  2. Heat the oil in a heavy based pan over a medium heat. Add the pepper and cook for about 5 minutes. Pour the soup stock, sugar, mirin and soy sauce and braise for about 30 minutes.
  3. Turn them occasionally. Remove from the heat and leave for about 1 hour for the resting.
  4. Warm up again and serve in the bowl. Sprinkle with dried bonito flakes.

2人分

  • ピーマン—2個
  • サラダオイル—大さじ1
  • だし—400ml
  • 砂糖—大さじ1
  • みりん—大さじ2
  • しょうゆ—大さじ1
  • おかか—適宜
  1. 味を染み込みやすく、更に破裂を防ぐため、ピーマンは表面に竹串で数カ所穴を空ける
  2. 鍋にオイルを入れ中火にかける。ピーマンを入れ、約5分程度表面に焦げ目を付けようにして焼く。だしと調味料を入れて沸騰させ、ピーマンを入れる。時々ひっくり返して、約30分弱火で煮る。火を止めてしばらくそのまま(1時間程度)にし、食べる直前にもう一度温める
  3. 器に汁ごと盛り、おかかをかけて出来上がり

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