ブラウニー

12/02/2015

今日のチョコレシピ3連チャン。鼻血が出そうなので、これくらいにしておきましょ。

kitchen 34

Brownie

ここのところ随分凝って作り続けたブラウニー。なかなか思うレシピにならなくてあれこれ作っては人に配っておりました。実験された方々ごめんなさい。

カカオ70%のそのまま食べて美味しいチョコレートとピーカンナッツ、これが理想です。カカオ分の少ないミルクチョコレートで作ると、ちょっとお子様向け、ナッツもピーカンナッツの固さと強すぎない香りがちょうど良かったです。ナッツはオーブンを温める時に一緒に、乾煎りすると香ばしさがグンと違ってきます。

チョコレートケーキをどどぉーーんと食べたい程でもないけど、ちょっとチョコ味が食べたいときに良いお茶うけです。チョコレートとバターを煮立てたり、高温になり過ぎると分離したり風味を損なったりしますので、ギリギリチョコレートが溶ける寸前くらいで温めるのを止めて、後は混ぜて溶かすのがコツ。

20cm square cake tin

  • 100g chocolate (cacao 70%)
  • 100g unsalted butter
  • 200g granulated sugar or caster sugar
  • 2 eggs
  • 150g plain flour, sieved
  • 100g pecan nuts
  • 1 tbsp brandy

Grease or line the sides and base of a 20cm square cake tin with baking parchment.

  1. Preheat the oven to 180°C, gas mark 4. Meanwhile, roast the nuts until they are slightly browned on the oven tray. Roughly chop them.
  2. Melt together the chocolate and butter in the large bowl for about 1 minute in the microwave (800w).
  3. Combine the half of sugar and brandy with the wooden spoon or spatula.
  4. In the another clean bowl whisk the egg and the remaining sugar until pale and fluffy.
  5. Add the egg in the chocolate mixture and flour. Gently fold the mixture together and add the nuts evenly.
  6. Spoon the mixture into the tin. Bake in the preheated oven for…

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