リコッタチーズとフィロのケーキ

12/02/2015

料理教室のチーズケーキに飽きたら、こちらもどうぞ。リコッタチーズとビターチョコ、ミックスピールのチーズケーキ。ヒラヒラパリパリはフィロのおかげです。

kitchen 34

Ricotta Cheese Cake in Filo

料理教室で好評、8人分のはずがいつもなくなっていました(笑)。パリパリのフィロは言うまでもなく、たっぷりのピールと苦いチョコレートがアクセント、粉が入っていないので軽い食感です。フィロを重ねてタルト型に敷き生地を流し、残った部分をクシャクシャっと乗っけるようにします。それだけなのに、いい感じに焦げてホント可愛い。この応用でいーーっくらでもケーキが食べられて作れてしまいます。

Serves 8 (for a 21cm tart)

  • 4 sheets of filo
  • 40g unsalted butter
  • 1 pack (250g) ricotta cheese
  • 3 tbsp + 3 tbsp granulated sugar
  • 3 medium eggs, divided egg yolks and whites
  • 1/4 tsp vanilla extract
  • 5 tbsp mixed peel
  • 40g bitter chocolate

*Preheat the oven to 180°C, gas mark 4.

  1. Melt the butter in the microwave for about 30 sec. Grease a 21cm loose-bottomed tart tin
    with the butter.
  2. Spread a sheet of filo pastry, brush with the butter then lay the next filo. Repeat the remaining sheets at different angles. Imagine the excess filo for the edge divide evenly. Line them in the tin.
  3. To make filling, mix together the cheese and 3 tbsp sugar with a whisk. Stir into the egg yolks and vanilla extract then add the mixed peel and chocolate.
  4. Place the egg whites in a large clean…

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