チキン、チコリとパセリのサラダ

06/05/2012

Chicken, Chicory & Parsley Salad

-Looks elegant if you serve the salad on the chicory boats. Leave the chicken in the boiled water until cooled it down as your chicken will be moist and tender. The saltiness of caper and sweetness of raisins is great combination.

チキンをマヨネーズ風味のドレッシングで和え、チコリの上にのせてみました。チキンは茹でた後、ゆで汁につけたまま冷ますとパサパサになりません。急ぐ場合は冷水にとって、冷ましてから、手で割いて下さい。

チコリの器に盛るだけで、見た目も良く、パーティー向けのサラダになります。ケッパーの塩気とレーズンの甘さが美味しいサラダです。チコリがなければセロリでも構いません

Serves 4~5

  • 2 fillets (250g) of chicken breast
  • 1 chicory, left the large outside leaves and roughly chopped the rest
  • 30g salted capers, soaked in cold water for about 30 minutes
  • 10g flat parsley, roughly chopped
  • 1 egg yolk
  • 80 ml extra virgin olive oil
  • 2 tbsp white wine
  • 1/2 lemon, freshly squeezed
  • 2 tbsp raisins
  • salt & ground black peppercorns
  1. Boil the chicken for about 15 minutes or until they are cooked. Leave the chicken in the hot water until they are cool.
  2. To make the dressing mix together the egg yolk and lemon juice then whisk adding the oil little by little until it becomes thick and mayonnaise texture.
  3. Tear the chicken into small pieces with your hands and add into the dressing bowl.
  4. Add the caper, parsley and raisins. Adjust with the salt and pepper. Divide it on the each chicory leaf.

4~5人分

  • 鶏胸肉: chicken breast fillets—2枚(250g)
  • チコリ: chicory—1株
  • ケッパーの塩漬け: salted capers—30g
  • フラットパセリ: flat parsley—10g
  • 卵黄: egg yolk—1個
  • エクストラバージンオリーブオイル: extra virgin olive oil—80ml
  • 白ワイン: white wine—大さじ2
  • レモン: lemon—1/2個
  • レーズン: raisins—大さじ2
  • 塩コショウ: salt & ground black peppercorns—少々
  1. チキンを塩とワインを加えたたっぷりのお湯で約15分茹でる。つけ汁に漬けたまま冷ます(残ったお湯はスープとして使えます)
  2. チコリの外側の大きくてきれいな部分を残し、残りを小口に切る。パセリはみじん切りにし、ケッパーは30分程度水に浸けて塩抜きしておく
  3. ボールに卵黄とレモン汁を入れ、泡立器で混ぜ合わせる。少しずつオイルを入れ、ぐるぐると混ぜ、マヨネーズ状に乳化させる。塩コショウで味を整える
  4. 冷ましたチキンを手で細かく割き、ドレッシングで和える。ケッパー、チコリの切ったもの、パセリ、レーズンも加えざっと和えたら、チコリの器にのせる

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